Blog, Garderobeplanning, Kleerkast detox

Kleerkast detox

Zit jouw kleerkast propvol en heb je tegelijkertijd het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken?  Dan ben jij wellicht één van de vele mensen op wie de 80/20 regel van toepassing is.Paretoprincipe

Deze zegt nl. dat je 20% van je kleding  80% van de tijd draagt.

Is dat bij jou ook het geval?  Dan is het misschien wel nuttig om eens een heuse detox in je kleerkast te houden?

Ik beloof je één ding: eens je onderstaande stappen genomen hebt zal je de trotse eigenaar/eigenares zijn van een opgeruimde kleerkast die alleen maar gevuld is met items waar je oprecht blij van wordt.  Mijn ervaring heeft me ook geleerd dat je nadien (nog) gerichter en bewuster zal shoppen.  Want eens je dit fijne gevoel ervaren hebt wil je nooit meer terug, echt!

De Konmarie-methode

Iedereen die mij een beetje kent weet dat organisatie en structuur brengen echt mijn ding is.  Een ordelijk huis (en dito kleerkast) geeft rust in mijn hoofd en het geeft me onzettend veel voldoening als ik klanten hiermee kan helpen.

Toen ik enkele maanden geleden het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo in mijn handen kreeg was ik dan ook heel erg benieuwd naar wat ’s werelds eerste ‘opruimcoach’ te vertellen had.

MarieKondo_-2

Ik moet eerlijk bekennen: de inhoud van het boek heeft me enorm verrast!  De techniek die Marie Kondo hanteert is niet alleen kinderlijk eenvoudig maar is tevens toepasbaar op alles wat je bezit. En het beste van al is dat ze net aanraadt om met kleding te beginnen omdat dit het makkelijkst is om onder handen te nemen.

Als je moeilijk dingen kan weggooien raad ik je aan om eerst het boek te lezen.  Het zal je nl. de nodige houvast geven om dingen los te laten.  Als je hier geen moeite mee hebt kan je zo aan de slag.

Hoe ga je te werk als je jouw kleerkast wil detoxen?

 1. Verzamel AL jouw kleding op één centrale plek (werkelijk alles behalve wat in de was ligt)
 2. Verdeel jouw kleding (neen niet die van jouw partner of kinderen) in de volgende categorieën en maak hierbij hoopjes op de grond (ja, echt letterlijk op de grond :-)):
 • Bovenkleding
 • Onderkleding
 • Kleding die moet hangen (jassen vb.)
 • Sokken
 • Ondergoed
 • Handtassen
 • Accessoires
 • Kleding voor speciale gelegenheden
 • Schoenen

Houd je aan de volgorde van de bovenstaande categorieën, neem ELK kledingstuk in je hand en stel jezelf de vraag: ‘Word ik hier blij/gelukkig van?’.  Het lijkt zo’n banale vraag en misschien is het voor jou niet zo evident om hier op te antwoorden maar je zal merken dat het gaandeweg steeds makkelijker wordt.

Is het antwoord ja, dan houdt je het kledingstuk/accessoire. Is het antwoord nee, dan moet je het wegdoen (lees: verkopen, doneren of weggooien).

Eens je door die hele stapel gegaan bent is het de bedoeling dat je alles een vaste plaats geeft.  Marie heeft een specifieke manier om kleding op te plooien.  Persoonlijk vind ik het iets té om mijn hele garderobe volgens haar manier op te plooien maar voor sokken, ondergoed en sportkledij vind ik het wel handig.  Op youtube kan je verschillende filmpjes terugvinden waarop haar vouwmethodes toegelicht worden.  Hier is alvast één voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=tglp9eWQEhY

Vergeet vooral niet om de spullen die je niet meer nodig meteen weg te brengen om optimaal te genieten van dit opgeruimde gevoel.  🙂

Als je deze oefening doorlopen hebt -schouderklopje voor jezelf! – zal je een zeer duidelijk overzicht hebben van alle items waar je je goed in voelt en wat er mogelijks nog ontbreekt in jouw garderobe.

Zo kan je nadien –indien nodig- zeer gericht én bewust gaan shoppen.  Maar bovenal zal je voortaan elke dag met een glimlach voor je kleerkast staan!  Want die zal immers enkel en alleen gevuld zijn met kledij waar jij blij van wordt!

Zie je het niet zitten om hier alleen aan te beginnen? Dan kom ik je met plezier helpen om terug vreugde (en orde) in jouw kleerkast te brengen.

Zo ging ik deze week langs bij Suzanne.  We hebben op 3h tijd haar garderobe volledig onder handen genomen.  Deze bevond zich op 3 verschillende plaatsen nl: in een kleerkast, op een kledingrek en nog wat items her en der.  Na een grondige screening hebben we alle goedgekeurde items tot één kleerkast kunnen reduceren.

De beelden spreken voor zich:

VOOR:

En NA:

foto 3

In één oogwenk kan ze nu alle kledingstukken zien die mooi passen, goed zitten en haar flatteren.  Elk stuk dat ze hieruit kiest zal haar doen stralen!

Als je mijn hulp graag wil inschakelen kan je me bereiken via laurence@stylingcoach.be. 🙂

Heel veel opruimplezier gewenst.

Stijlvolle groeten

 

Laurence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s